Skip to main content
Doofstommen-onderwijs: school in Amsterdam.[1938]. Leerling bij het bord voor de klas voelt aan strottehoofd onderwijzer.

Valors i educació

Si ens disposem a buscar en un cercador qualsevol d’Internet “tipus de models educatius familiars” el més probable és que el resultat que es repeteixi sigui el tipus de conducta/rol que poden dur a terme els pares en el nucli familiar, i que se sol dividir en: democràtic, autoritari, indulgent o negligent. Podem estar d’acord en que el nom que reben aquests diferents tipus de models ja ens poden donar una idea sobre les diferents maneres en que eduquen però, jo pregunto, quina és la diferència més profunda entre aquests tipus de models educatius? Per a què tanta diferència? Probablement la resposta estigui en els diferents valors que segueixen els pares…

Abans de parlar de valors, no podem oblidar-nos de l’ètica, és a dir, el que ens ajuda a diferenciar entre els comportaments correctes al nostre propi parer. Dintre d’ella, la moral ens indica que és el que està bé o malament d’una acció, regulant el nostre comportament uns valors determinats. Però què són els valors? Com bé sabem, en el Coaching cadascun de nosaltres posseïm definicions diferents per als diferents termes, cosa que no implica que la definició que tingui una persona hagi de ser millor o pitjor que la d’una altra. En aquest cas vull compartir amb vosaltres la meva definició de valors: són paraules de significat important i profund per a mi, i que em fan moure cap a elles, ja que, per mi és el que té sentit. Per exemple, si per a mi un valor important és la justícia, si veig que algú s’està burlant d’un indigent al carrer, sortiré en la seva defensa.

Des de petits aprenem els valors a través dels models que tenim més propers, els nostres pares. També en la família (en la que ens criem i amb la que ens criem) té un paper important com a model, posteriorment s’aniran afegint nous models d’ensenyament de valors: els educadors, els amics, la societat, etc. que aniran ensenyant i modelant el els valors que posseïm i l’ordre de preferència en que els situem. Això significa que tindrem els mateixos valors que algun dels nostres models? Pot donar-se la remota casualitat de que sí, però segurament l’ordre variarà. I com podem saber quins són els nostres valors i l’escala en que els situem? Si mai t’has plantejat aquesta pregunta, et podria ser d’utilitat que abans de res et preguntessis a tu mateix: què és per tu un valor? Posteriorment, si vols ampliar la teva informació sobre els valors, podries consultat en un cercador d’internet quina es la seva definició (no pretenc que infravaloris la teva definició sinó que puguis veure altres punts de vista) i exemples d’ells per poder començar a crear la teva pròpia llista de valors. A continuació, per a que la teva llista pugui ser reduïda quedant-se únicament amb els valors més essencials, et recomano que els enumeris i et quedis amb els 5 o 10 més importants que s’acabaran convertint en el teu top 5 o top 10, i als que podràs recórrer en moments de dubte, en moments en els que hagis de prendre decisions importants, etc.

Espero que aquest article i l’exercici sobre els valors que us he explicat us ajudin a descobrir una part important del que regeix la vostra vida, i a partir d’aquí, sobre com millorar-la.pencil-1486278_1920 (Pixabay)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *