Skip to main content

Converteix els bons propòsits d’inici de curs en objectius

El setembre és el mes dels bons propòsits com poden ser millorar l’anglès, aprimar-se, canviar de feina o el tema estrella fer exercici. Al cap d’uns mesos, ens adonem que molts d’aquests propòsits només han quedat en bones intencions. Això passa perquè aquests propòsits no passen a convertir-se en objectius. És molt important que quan iniciem un nou curs formulem correctament els nostres desitjos. Precisament, el coaching és un procés de canvi que acompanya una persona a aconseguir els seus objectius personals i professionals. Si aquests estan ben formulats tenim moltes més possibilitats d’èxit. Per això, cal dedicar temps a pensar bé aquests objectius personals i professionals.

El primer pas per aconseguir alguna cosa és concretar-ho d’una forma adequada. Al llarg de la nostra vida constantment tenim propòsits, és a dir, la voluntat de fer o d’aconseguir alguna cosa. Per exemple: “vull aprendre anglès” o “vull perdre pes”. Els propòsits no ens són útils, ja que no ens inciten a l’acció, no suposen un compromís que puguem mesurar, no són concrets en l’espai i en el temps. Fixem-nos en la diferència de formular els mateixos desitjos de la següent manera: “en dos anys obtindré un títol oficial d’anglès” o “perdré 6 quilos en 6 mesos”. En concretar els nostres desitjos d’aquesta manera ens estem marcant un objectiu i, per tant, tenim una referència temporal, podem mesurar clarament si ho aconseguim o no, si ens estem comprometent en una cosa molt concreta, molt mesurable i això ens farà més fàcil iniciar el camí. Cal tenir en compte que és important que sempre formulem el nostre objectiu en positiu. Així doncs, marcar-se objectius formulats en positiu amb un termini concret de temps ens ajudarà a aconseguir-los.

Quan ens marquem un objectiu, cal que ens preguntem si és això el que realment desitgem. Som plenament conscients del que ens plantegem o ens deixem portar pel que fa tothom? Tots, a principis de setembre, volem matricular-nos a un gimnàs, perdre pes, aprendre anglès. Però, és aquest per a nosaltres un objectiu propi? Si no és un objectiu genuí, si darrere d’ell no es troba un valor real, serà realment molt complicat que ho puguem aconseguir.

Un cop sabem el que volem aconseguir i sabem que aquest objectiu és coherent amb els nostres valors, haurem d’avançar cap al següent pas: On som? Quina és la nostra situació actual? Què és el que ens apropa o separa del nostre objectiu? Arribats a aquest punt, haurem de realitzar, a manera d’inventari, un anàlisi de punts forts i punts febles, d’oportunitats i d’amenaces. Els punts forts i els punts febles seran tots aquells aspectes propis, interns, inherents a la meva persona que m’ajuden o bé m’allunyen d’aconseguir el meu objectiu.

Un cop analitzada la situació de partida i tenint clar on volem anar, haurem d’establir un pla d’acció. Per desenvolupar-lo, tractarem d’agrupar els punts forts i els febles, i les oportunitats i les amenaces en grups comuns que anomenarem “Factors clau”. Per exemple, si volem perdre pes, destacarem com a factors clau: “Fer esport”, “millorar la dieta” i “prendre consciència de l’impacte sobre la salut de la sobrecàrrega”. Sobre cadascun d’aquests factors desenvoluparem un conjunt d’accions concretes que ens permetin evolucionar cap al nostre objectiu tractant d’aprofitar els nostres punts forts i les oportunitats i minimitzar els febles i les amenaces.

L’inici d’un nou curs obre una etapa on és habitual plantejar-se molts propòsits i amb un procés de coaching aquests propòsits es converteixen en objectius ben formulats i es passa de les expectatives a les accions reals que et porten a la consecució de les teves fites. La tornada a la normalitat produeix canvis i saber afrontar-los et condueix a una millor adaptació, i per això, en aquest any no esperis més i busca un coach que t’acompanyi a aconseguir els teus objectius.

Jordi Simon

Coach i President de l’Associació Coaching C7

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *